Zodra de lente begint dan komt ook weer het veulenseizoen opgang en kijkt iedereen weer vol spanning uit naar wat er geboren gaat worden. Natuurlijk moeten deze veulentjes ook ingeschreven worden en een paspoort krijgen. 

Hier kun je alle informatie vinden hoe je jouw veulen moet aanmelden: 

1. U vult het geboortebericht/dekbewijs in (ook nodig bij eigen hengst x eigen merrie) en maakt een kopie.

2. U vult het I&R formulier in en hecht het aan het originele geboortebericht/dekbewijs.

IR Formulier Nederlands
PDF – 607.2 KB 9 downloads

3. U maakt een afspraak met de chipper of dierenarts om te chippen. Doe dit op tijd zodat de chipper een route kan plannen en dit kan kosten besparend zijn voor u. U betaald de chipper als hij komt een kilometer en inbreng vergoeding. Dit bedrag is tussen u en de chipper, maar houd hier rekening mee als de chipper bij u langs komt. Lijst van chippers:

Chippers
PDF – 12.5 KB 10 downloads

4.U geeft het originele formulier aan de chipper of dierenarts, hij controleert dit en vult het formulier verder aan. 

5a. de chipper geeft het formulier aan u terug; u maakt een kopie en u stuurt het origineel binnen 7 dagen na het chippen naar de WPCV.
5b. als de dierenarts heeft gechipt vraagt u het formulier terug, u maakt een kopie en stuurt het origineel binnen 7 dagen na het chippen naar de WPCV. Doet u dit niet dan stuurt de dierenarts het formulier naar de KNHS en dan krijgt uw Welshpony geen Welsh WPCV-paspoort, maar een KNHS paspoort.

6. U vraagt het paspoort bij de WPCV snel aan (niet later dan dat het veulen 3 maanden oud is) en u betaald direct zodra de factuur binnen is. Nadat de betaling is ontvangen wordt het paspoort gemaakt. De productiedatum van het paspoort moet liggen binnen 6 maanden nadat het veulen geboren is. Als de betaling later wordt ontvangen, wordt een paspoort met beperkingen verstrekt(= EU-eis) en mag het veulen niet gebruikt worden voor menselijke consumptie bij de slacht.

 

7. Vanaf 2016 moet van iedere merrie die voor de eerste keer een veulen heeft gekregen het DNA worden vastgelegd. Geadviseerd wordt dit tijdig te doen. De kosten hiervan zijn te vinden in de tarievenlijst onderaan deze pagina.  


8. Minimum leeftijd om een veulen te chippen is 6 weken. Tijdens het chippen moet het veulen aan de voet van de moeder lopen.

9. Wordt een paspoort aangemeld na 31 december van het geboortejaar, dan is DNA-onderzoek verplicht en moeten verhoogde registratiekosten worden betaald. 

10. Bij twijfel over kleuren en aftekeningen laat dit dan invullen door chipper of dierenarts.

Formulieren

IR Formulier Engels
PDF – 297.6 KB 7 downloads
Tarieven Per 1 1 2021
PDF – 24.5 KB 8 downloads